Sinds 1962 speelt Otto
piano. Was het aanvankelijk zelf
experimenteren op de piano, later werd
het serieuzer. In 1964 krijgt hij les van Martin
Vissers, een muziekpedagoog. Bij hem volgt Otto 5 jaar
lang privé-lessen. In die tijd ontmoet Otto ook 2 muzikale vrienden, Wouter Büchner en Dick Pluym. Samen spelen zij elke zaterdagmiddag allerlei jazz- en popliedjes. Otto beperkt zich daarbij niet alleen tot de piano, maar maakt zich ook het drummen eigen. In 1967 heeft hij met deze jongens zijn eerste optreden, als drummer wel te verstaan. Samen formeren zij de band W.B. Boot Rhythm &Blues Group. In 1968 valt de band de eer te beurt om te mogen spelen op het eindexamenfeest van het Willem de Zwijgerlyceum te Bussum.

Daar Otto met andere muziekstijlen in aanraking komt, stopt hij met de band. Het is juist ook in deze tijd dat zijn passie voor het improviseren op de piano zich meer en meer manifesteert. In 1974 ontmoet Otto Rob Hulsman. Door hem wordt hij gevraagd om plaats te nemen in de band Now Here. Deze band zal later Roberto Q & the Boppers gaan heten. In eerste instantie speelt de band West-coast, later worden het meer korte puntige songs. De band verzorgt vele optredens in het land. Ook vinden er de nodige opnames plaats, zoals bij de Wereldomroep, de Sound-push-studio in Laren en studio I-scream in Amsterdam. Otto geniet erg van deze turbulente tijd.

In 1978 besluit Otto op te gaan treden met Dick Toorop en zijn band Bubblin’Toorop, welke jazz en blues bracht. En samen met het damesorkest Stroop Soesoe (later Krontjong Memories) verzorgt deze band Indische avonden.

In 1981 wordt Otto verkoper/demonstrateur van synthesizers, keyboards en orgels. Dit zal hij blijven doen tot 1985. Geïnteresseerd geraakt door en voor de elektronische muziek, besluit Otto een studie van 2 jaar hierover te volgen bij Michael Fahres.
Het is in die tijd dat Otto mede-eigenaar wordt van de VOF Studio Weerklank te Muiden. In deze studio maakt hij opnames van eigen werk. Ook bands als Revelation Time en Mister Review komen hun opnames daar maken. In 1989 besluit Otto de VOF te verlaten.

In 1985 start Otto met het begeleiden van balletlessen. Stichting Danskern te Amsterdam is de eerste plek waar hij ervaring opdoet. Tot op de dag van vandaag begeleidt Otto met enthousiasme de balletlessen, nu te weten in Den Haag en Rotterdam. Zijn improvisatietalent komt hierbij goed uit de voeten. (zie ook onder Lessen)

Rond 1987 start Otto als achtergrond-, salon- en sfeerpianist in loondienst bij het organisatiebureau De Steiger. In 1991 durft Otto de stap aan om als zelfstandige (ZZP’er) aan de slag te gaan. Hij verzorgt menig optreden, zoals bijvoorbeeld in het Casino van Zandvoort, hotels in Amsterdam zoals Hotel the Grand, Marriott, diverse Golden Tulip Hotels, privé-feestjes, bedrijfsfeesten en optredens voor organisatiebureaus.

In 1995 gaat Otto naast achtergrond-, salon- en sfeerpianist met Lucas Amor spelen in zijn Full Moon Band (later la Vie en Rose). Hij is in deze band de toetsenman, hij bespeelt de keyboard en de accordeon.
Ook gaat hij in deze tijd de jamsessions in het theater van Weesp, de City of Wesopa leiden. Daarnaast organiseert hij 5 jaar lang eens per jaar een avondvullend programma, te weten The night of jazz, ballads & blues in eerder genoemd theater.

Otto zijn muzikale talenten blijken niet alleen van uitvoerende aard te zijn. Hij schrijft eind jaren 90 de muziek bij 2 kindermusicals, te weten ‘Moegnog’ en ‘We gaan verhuizen’. Eén song is te beluisteren op zijn (eerdaags uit te komen) cd. In deze tijd wordt Otto ook gevraagd door Jochem Fluitsma en Hans van Pol voor de band OK4NOW en spelen zij jaren 70 en 80-liedjes.

Vanaf 2002 tot 2006 is Otto naast zijn overige activiteiten, toetsenman met het Ton van Kluyve-trio. Dit trio bracht Nederlandstalige liedjes, zoals ‘Waterlooplein’, ‘Aan de Amsterdamse grachten’, ‘Het kleine café aan de haven’. Een hoogtepunt uit die tijd is wel het optreden tijdens Sail 2005 in een pieremacho’chel.

In 2 achtereenvolgende seizoenen (2005/2006 en 2006/2007) treedt Otto in het theater City of Wesopa maandelijks op met Sirene-lunch-concerten. Tijdens deze concerten brengt hij eigen improvisaties en improvisaties op bestaande liedjes ten gehoor, waarvan opnames zijn gemaakt voor zijn cd die hij medio 2010 zal presenteren.
Sinds 2008 begeleidt Otto het koor Smartease te Bussum.

Naast al deze activiteiten geeft Otto sinds 1994 pianolessen. Momenteel verzorgt hij bij 20 leerlingen thuis de lessen (zie ook onder Lessen).